فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۸ مهر
    • 10 October
    • ١٣ ربيع الاول

در چنین روزی در سال 1902 میلادی نخستین داوری بین المللی لاهه در دیوان داوری لاهه  تشکیل شد . دیوان دایمی بین المللی لاهه که بعدها و پس از تشکیل سازمان ملل متحد   به عنوان یکی از ارکان سازمان ملل متحد در آمد ،  نقش ویژه ای را در رفع مخاصمات و تنازعات بین المللی میان دولت ها ایفا می کند . رسیدگی در دیوان به شکل خاصی انجام می پذیرد و در هر دعوا بر طبق شرایط ، داور تعیین می شود که معمولا شماری از داوران از سوی طرفین و سه داور نیز از سوی دیوان برای رسیدگی تعیین می شود . دعاوی ایران و آمریکا پیرامون مسایل مالی ،  پس از انقلاب اسلامی به دیوان ارجاع شد و طرفین در این زمینه صلاحیت دیوان را محرز دانستند .
بر اساس ماده هفت منشور  ارکان اصلی ملل متحد عبارتست از: یک مجمع عمومی، یک شورای امنیت، یک شورای اقتصادی و اجتماعی، یک شورای قیمومت، یک دیوان بین‌المللی دادگستری و یک دبیرخانه . همچنین  ارکان فرعی که ضروری تشخیص داده شود ممکن است بر طبق این منشور تاسیس گردد.


فیجی در نیمکره جنوبی - غربی ، در اقیانوس آرام و در غرب جزایر تونسگا و شرق جزایر وانواتو واقع شده است . پایتخت این کشور شهر سووا بوده و پر جمعیت ترین شهرهایش لائوتوکا ، ناندی با و نائوسوری است . بیشتر جمعیت آن را پولینزی ها ، ملانزی ها و فیجیایی ها ، دو در صد از آنان را  اروپاییان و یک در صد را چینی ها تشکیل می دهند . اکثر آنها متد یست ، بر خی هندو و اقلیت نیز مسلمان اند . زبان رسمی این کشور انگلیسی است اما زبانهای فیجی و هندی هم  در آن رواج دارد . حکومت این کشور فر مانداری کل بوده و واحد پولش دلار فیجی است . روز ملی این کشور  دهم اکتبر است . فیجی  در سال 1970 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .


تایوان در نیمکره شمالی - شرقی در شرق آسیا و دردریای چین شرقی واقع شده است . پایتخت آن شهر تایپه بوده و مهمترین شهرهایش عبارتند از کائو هسیونگ ، تایچونگ و کیلونگ . مردم این کشور عمدتا زرد پوست  و از تیره هان اند . آیین های متداول در این کشور بودیسم ، تائوئیسم  و کنفسویوس  است  و عده کمی نیز از آنان پیرو دین مسیحیت اند . زبان رسمی آنان چینی ماندارین بوده و زبانهای رایج  در این کشور انگلیسی و ژاپنی است . روز ملی تایوان دهم اکتبر است . این کشور  در سال 1945 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد . چین نسبت به این کشور ادعای مالک دارد لذا تایوان نماینده ای در سازمان ملل ندارد  وهمواره با وتوی چین مواجه شده است. آمریکا از این اختلاف به نفع خود از طریق حمایت از تایوان در منطقه بهره می گیرد وبه عنوان اهرم فشاراز آن علیه چین استفاده می کند وسلا ح نیز به تایوان می فروشد.


                                                        "کله بچه اثر تازه کشف شده از رافائل "
درچنین روزی در سال1520میلادی رافائل نقاش و مجسمه ساز و معمارایتالیایی در37سالگی درگذشت.  «مدرسه  آتن»  عنوان مهمترین اثر اوست . نام کامل  رافائل  ، رافائلو سانزیو است . وی در سال1520 میلادی  در رم در گذشت . رافائل ابتدا اصول نقاشی  را از  پدرش آموخت و پس از مرگ مادرش  برای فراگیری امهات نقاشی به شهر «پروجا» ی ایتالیا رهسپار شد . او در آنجا به شاگردی  نقاش معروفی به نام  «پترووانسی» در آمد . رافائل در این سالها ابتدا  نقاشی محراب کلیسای فرانسسکان را به انجام رساند  .او در همین دوره زمانی دست به خلق ماندگارترین آثار تجسمی در حوزه هنر غرب زد .  « خانواده  مقدس»، «مریم بر صندلی» ، « گفتگو بر سر نان و شراب مقدس» و « باغبان زیبا»  از جمله مهمترین آثار اویند .


کاوندیش فیزیکدان بر جسته انگلیسی در چنین روزی در سال 1731 میلادی به دنیا آمد . وی در رشته شیمی هم مهارت داشت . او عنصر هیدروژن را کشف کرد .

وست نقاش معروف آمریکایی در چنین روزی در سال 1738 میلادی دیده به جهان گشود . مرگ ژنرال وولف عنوان مهمترین اثر تصویری اوست .

ایزابلای دوم ملکه اسپانیا در چنین روزی در سال 1830 میلادی به دنیا آمد . وی بین سالهای 1833 تا 1868 میلادی ملکه اسپانیا بود .

کیوی ،  نمایشنامه  نویس بر جسته فنلاندی در چنین روزی در سال 1834 میلادی به دنیاآمد . کولروو عنوان مهمترین اثر نمایشی اوست .


نانسن دانشمند نروژی و یکی از کاشفان  قطب شمال در چنین روزی در سال 1861 میلادی به دنیا آمد . وی به دلیل بشر دوستی جایزه نوبل 1922 را از آن خود کرد .


آندریک نویسنده  یوگسلاو در چنین روزی در سال 1892 میلادی دیده  به جهان گشود . پل روی رودخانه درینا عنوان مهمترین اثر ادبی اوست . او در سال 1961 میلادی جایزه نوبل را از آن خود کرد .


گرین آهنگساز توانمند آمریکایی در چنین روزی در سال 1908 میلادی به دنیا آمد . جسم  و روح عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست .

کلاول نویسنده آمریکایی در چنین روزی در سال 1924 میلادی به دنیا امد . تای پن و شوگان عناوین مهمترین آثار داستانی اویند .


پینتر نمایشنامه نویس انگلیسی در چنین روزی در سال 1930 میلادی به دنیا آمد . ورود به خانه و خدمتکار عناوین مهمترین آثار ادبی اویند .


                        داغ یارانم به جان تازد که یاران را چه شد
                        گل به درد آرد دلم آن گلعذاران را چه شد
                           یادگاران بود و از یاران دیرین یاد ها
                       یادها چون در گذشت و یادگاران را چه شد
                        وای کز دنبال یغمایی ،  امیری نیز رفت
                           داغدارانیم کان آلاله کاران را چه شد

                           (استاد شهریار در رثای امیری فیروز کوهی)

عبدالکریم امیری فیروز کوهی در سال    1228 شمسی در دهکده فرح آباد فیروز کوه متولد شد. امیری از کودکی با شاعران و هنرمندان همدم بود واز سال 1314 به پای در س "شیخ عبد النبی" نشست که معلم دلخواه وی بود و علوم عربی وبلاغت و منطق و فلسفه و حکمت وفقه و اصول را از وی فرا گرفت و در نزد استادان دیگر برا ی کامل کردن آن ها زانو زد . وی در شعر پیشرفت کرد واز شاعران معاصر به ویژه در قصیده و بعد غزل به شمار می رود. امیری فیروز کوهی از شیفتگان "صائب تبریزی " بود که از صاحب نامان سبک هندی در شعر فارسی به شمار می رود . در روز گاری که سیک هندی چندان مورد توجه نبود ، امیر ی به معرفی صائب پرداخت و دو مقدمه بر دیوان این شاعر هندی سرا نوشت و به چاپ سپرد. عبد ا لکریم امیری فیروز کوهی سرانجام در چنین روزی به سال 1363 دار فانی را وداع گفت . 


در چنین روزی در سال 1343 ه ق یکی از مشهور ترین نویسندگان فرانسوی یده از جهان فروبست . آناتول فرانس یکی از بزرگترین نویسندگان فرانسوی محسوب می شود . او در سال 1921 میلادی جایزه نوبل ادبی را از آن خود کرد . از میان آثار وی می توان به انقلاب فرشتگان  اشاره کرد .


در چنین روزی در سال 1356 ه ق  جان راکفلر یکی از بزرگترین ثروتمندان جهان دیده از جهان فروبست . او از سرمایه گذاران در صنعت نفت به شمار می رفت . گفته می شود  ثروت وی برابر بود با  شش درصد درآمد  ناخالص ملی  ایالات متحده آمریکا . شرکت نفتی اکسون از ابتکارات اوست .


در چنین روزی در سال 1395 ه ق  ملک فیصل بن عبدالعزیز سومین پسر ملک عبدالعزیز  در گذشت . وی  سومین نفری  بود که در  عربستان سعودی  سمت پادشاهی را عهده دار می شد   .


در چنین روزی در سال 1404 ه ق ادیب توانای تونسی بشیر بن ابراهمیم خریف دیده از جهان فروبست . وی کتاب روایه در تونس را به رشته تحریر در آورده است .