فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۵ مهر
    • 7 October
    • ١٠ ربيع الاول

ریلی شاعر بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1849 میلادی دیده به جهان گشود . مرد  زنده عنوان مهمترین اثر ادبی اوست .


تروتسکی رهبر انقلابی روسیه در چنین روزی در سال 1879 میلادی به دنیا آمد . او نویسنده توانمندی نیز بود . خاطرات تبعید عنوان مهمترین اثر اوست . لئون داوویدویچ ،  در اثر فعالیت های سیاسی و انقلابی در سال 1902 به انگلستان گریخت و در آنجا با لنین و پلخانوف  روسی پیمان  دوستی بست . وی بعد از انقلاب به عضویت شورای کمیسرهای مردم  در آمد و به عنوان  کمیسر امور خارجه تعیین شد . وی  پیمان صلح برست لیوتسک را با آلمانی ها در سال 1918 منعقد ساخت . تروتسکی علیرغم پاره ای اختلافات به لنین وفادار ماند اما در زمان استالین به سال 1927 از حزب کمونیست  اخراج و به خارج از کشور تبعید شد . او از سال 1937 ساکن مکزیک شد و سرانجام در 21 اوت 1940 به اشاره استالین با تبر به قتل رسید.


بور فیزیکدان بر جسته دانمارکی در چنین روزی در سال 1885 میلادی دیده به جهان گشود . وی فیزیک کوانتوم را پایه گذاری کرد و گسترش داد . او در سال   1922 جایزه نوبل فیزیک را از آن خود کرد .

عالیجاه محمد ازآفریقاییان مسلمان که بعدها از  رهبران مسلمانان در آمریکا شد در چنین روزی در سال 1898 میلادی به دنیا آمد .


ادگار آلن پو ، نویسنده و شاعر آمریکایی در چنین روزی در سال 1849 میلادی درگذشت .  آلن پو در بوستون آمریکا به جهان آمد و در ایالت های ریچموند و ویرجینیا تحت  سرپرستی   نامادری و ناپدری خود تربیت شد . وی مدتی را  در دانشگاه ویرجینیا  و دانشکده وست پوینت مشغول به کار شد و چندی نیز در خدمت ارتش آمریکا در آمد  . انتشار نخستین مجموعه  شعر او با  استقبال اندک جامعه  ادبی آمریکا روبرو شد اما با این حال او از پای ننشست و به  داستان کوتاه نویسی روی آورد . وی  درسال  1835  جزء نویسندگان  مجله ساوترن لیترری مسنجر   شد و توانست  به عنوان نویسنده مقالات ادبی و ویراستار نام خود را زبانزد مجلات ادبی کند . به همین دلیل مجله هایی چون   بالتیمور، فیلادلفیا و نیویورک او را دعوت به کار کردند . آلن پو در سال 1845  با انتشار شعر کلاغ  به شهرت فراوانی رسید و درسال  1845 با انتشار گزیده افسانه ها بار دیگر به موفقیت دست یافت. اما او هیچگاه از حسادت حسودان در امان نماند و همواره مورد طعن  رقیبان و دشمنان خود بود . آنها به شهرت ادبی پو  می تاختند و آبروی شخصی  وی را  با انواع شایعه ها و تهمت ها لکه دار می کردند . برخی از زیباترین شعرهای پو در سه سال آخر عمرش سروده شد. پو در بالتیمور در شرایطی درگذشت که تاکنون علت آن پوشیده مانده است.

در چنین روزی در سال 1365 ه ش قطعنامه 588  شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره جنگ تحمیلی رژیم بعثی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران به تصویب رسید .اعضای شورای امنیت   سازمان ملل متحد  در این قطعنامه درباره پرهیز از جنگ و حل صلح آمیز اختلاف‌ها و پذیرش فوری قطعنامه 582، تصمیم گیری کرده  ولی از اعلام نام کشور متجاوز پرهیز کردند . البته جمهوری اسلامی ایران این قطنامه  را نپذیرفت. بعدها قطعنامه 598 در باره جنگ عراق علیه ایران مطرح گردید .

متن قطعنامه 598 : شورای‌امنیت با تأیید مجدد قطعنامه (1986) 582 خود؛ با ابرازنگرانی عمیق ازاین ‌که علی‌رغم درخواست‌هایش برای آتش ‌بس، منازعه بین ایران و عراق به شدت سابق با تلفات شدید انسانی و تخریب مادی ادامه دارد؛ با ابراز تأسف از آغاز و ادامه منازعه ، همچنین با ابراز تأسف از بمباران مراکز صرفاً مسکونی غیر‌نظامی، حملات به کشتیرانی بی‌طرف با هواپیماهای کشوری ، نقض قوانین بین‌المللی انسان‌دوستانه و دیگر قوانین ناظر بر درگیری مسلحانه ، به ‌ویژه کاربرد سلاح‌های شیمیایی برخلاف الزامات پروتکل 1925 ژنو ؛ با ابراز نگرانی عمیق نسبت به احتمال تشدید وگسترش بیشتر منازعه، مصمم گردید به تمامی اقدامات نظامی بین ایران وعراق خاتمه بخشد. معتقد گردید که باید یک راه‌ حل جامع ، عادلانه ، شرافتمندانه و پایدار بین ایران و عراق به دست آید؛ با یادآوری مفاد منشورملل‌متحد ، به‌ویژه تعهد همه دول‌عضو به حل اختلافات بین‌المللی خود از راه‌های مسالمت‌آمیز به نحوی که صلح و امنیت بین‌المللی و عدالت به مخاطره نیفتد ؛ با حکم به این‌که در منازعه بین ایران و عراق نقض صلح حادث شده است ؛ با اقدام بر اساس مواد 39 و 40 منشور ملل متحد ،
1. خواستار آن است که به‌عنوان قدم اولیه جهت حل و فصل ( مناقشه ) از راه مذاکره ، ایران و عراق یک آتش‌بس فوری را رعایت کرده ، به تمام عملیات نظامی در زمین ، دریا و هوا خاتمه داده و تمام نیروهای خود را بدون درنگ به مرزهای شناخته شده بین‌المللی بازگردانند.
2. از دبیرکل درخواست می‌کند که یک تیم ناظر ملل‌متحد برای بررسی ، تأیید و نظارت بر آتش‌بس و عقب‌نشینی نیروها اعزام نماید و همچنین از دبیرکل درخواست می‌نماید با مشورت طرفین درگیر ، تدابیر لازم را اتخاذ نموده ، گزارش آن را به شورای‌امنیت ارائه نماید.
3. مصرانه می‌خواهد اسرای جنگی آزاد شده و پس از قطع مخاصمات فعال کنونی ، براساس کنوانسیون سوم ژنو در 12 اوت 1949 ، بدون تأخیر به کشور خود بازگردانده شوند.
4. از ایران و عراق می‌خواهد با دبیرکل در اجرای قطع‌نامه و در تلاش‌های میانجی‌گرایانه برای حصول یک راه‌حل جامع ، عادلانه و شرافت‌مندانه مورد قبول دو طرف در خصوص تمام موضوعات موجود ، منطبق با اصول مندرج در منشور ملل‌متحد ، هم‌کاری نمایند.
5. از تمام کشورهای دیگر می‌خواهد که حداکثر خویشتن‌داری را مبذول دارند و از هرگونه اقدامی که می‌تواندمنجر به تشدید و گسترش بیش‌تر منازعه گردد ، احتراز کنند و بدین ترتیب اجرای قطع‌نامه را تسهیل نمایند.
6. از دبیرکل درخواست می‌نماید که با مشورت با ایران و عراق ، مسئله تفویض اختیار به هیئتی بی‌طرف برای تحقیق راجع به مسئولیت منازعه را بررسی نموده و در اسرع وقت به شورای‌امنیت گزارش دهد .
7. ابعاد خسارات وارده در خلال منازعه و نیاز به تلاش‌های بازسازی با کمک‌های مناسب بین‌المللی پس از خاتمه درگیری تصدیق می‌گردد و در این خصوص از دبیرکل درخواست می‌کند که یک هیئت کارشناسان را برای مطالعه موضوع بازسازی و گزارش به شورای‌امنیت ، تعیین نماید .
8. همچنین از دبیرکل درخواست می‌کند که با مشورت با ایران و عراق و دیگر کشورهای منطقه ، راه‌های افزایش امنیت و ثبات منطقه را مورد مداقه قرار دهد .
9. از دبیرکل درخواست می‌کند که شورای‌امنیت را در مورد اجرای این قطع‌نامه مطلع نماید .
10. مصمم است برای بررسی اقدامات بیش‌تر جهت رعایت و اجرای این قطع‌نامه ، در صورت ضرورت جلسات دیگری مجدداً تشکیل دهد.

سهراب سپهری شاعر بر جسته و معاصر ایران  در چنین روزی در سال  1307 در خانواده ای  اهل شعرو نقاشی به دنیا آمد . سپهری  تا پانزده سالگی در شهر کاشان به سر برد  و روح خود را در زیبایی های این شهر سنتی و زیبا جلا داد . این وابستگی های روحی  او به مایه های جاودانه  شهر کاشان به خوبی در آثار ادبی و هنری بعدی او  نمایان است . وی  شعر صدای پای آب را با الهام از قریه چنار واقع در حد واسط کاشان و مشهد اردهال سرود و دهکده زیبای گلستانه  واقع در اطراف کاشان الهام بخش او در سرودن شعر گلستانه شد. سپهری  در همین دوران به مطالعه آثار نویسندگان و شعرای  بر جسته جهان چون لامارتین، گوته، امیل زولا، شاتوبریان و هوگو پرداخت. وی یک سال بعد  پس از پایان تحصیلات سیکل اول متوسطه به تهران رفت و در دانشسرای مقدماتی نام نویسی کرد. پس از پایان دوران دانشسرا به کاشان بازگشت و به سرودن شعر و نقاشی  مشغول شد. اما بعد دوباره به تهران رفت و برای تحصیل در رشته نقاشی در دانشکده هنرهای زیبا ثبت نام کرد. شعر و نقاشی سهراب همچون دیگر همعصران وی تحت تاثیر امواج نو قرار گرفت و او نیز وارد حیطه شعر نو و نقاشی مدرن شد. سپهری در طول عمر خود توانست با سفر به کشور های مختلف در زمینه شعر و نقاشی این کشور ها اطلاعات گرانسنگی بیابد . وی با مطالعه شعر  ژاپنی و غور در هایکو های شاعران این دیار تاحدودی  زیادی توانست به تفکر حاکم بر اشعار شاعران این سرزمین و فلسفه ذن آگاهی یابد .  سهراب اولین کتاب خود به نام مرگ رنگ را در سال 1330 چاپ کرد. زندگی خواب ها، شرق اندوه، صدای پای آب، مسافر و هشت کتاب از جمله آثار سهراب سپهری است. این هنرمند پرآوازه ایران در اردیبهشت ماه 1359 در اثر بیماری سرطان خون درگذشت و در مشهد اردهال به خاک سپرده شد.  بر خلاف گفته بر خی از منتقدان ادبی مبنی بر دور بودن اشعار سپهری از مردم ، طبع زلال و خلاق سهراب از او چهره ای آفریدگار و مردمگرا ساخت . تاثیراتی که سپهری از عرفان هند پذیرفت به خوبی در کتاب " اتاق آبی" اش به صورت بارزی خود را می نمایاند.    سپهری نیز از موثرترین شاعران صاحب نفوذ در جریان شعری نسل های بعد از خود وبه ویژه در شاعرانی است که پس از انقلاب اسلامی به شعر روی آورده اند .